помідори в діжці

13 серпня у народі знане як Євдокимове заговіння. Наш сайт loveukraine.com.ua розповість про особливості свята Євдокимів день.

Початок Успенського посту

Заговляти – значить востаннє вживати скоромне напередодні посту. Отже, на Євдокимів день ще можна дозволити собі непісні страви. Сьогодні на столі переважають молочні продукти, яйця. А завтра, з 14 по 27 серпня, розпочнеться Успенський піст.

День консервації

Для господинь Євдокимів день вважався найкращим часом, аби вперше заготовити квашену капусту. Також сьогодні варто займатися іншими закрутками на зиму: солити чи квасити помідори, останній урожай огірків, кабачки тощо.

Традиції свята

На Євдокимове заговіння традиційно збирають урожай зернових, стягують сіно для худоби, збирають лісові ягоди, городину. Вважалося, що сьогодні слід освятити в церкві маленький мішечок зерна чи вже готового борошна, аби у піст пекти святий хліб.

Народні прикмети на 13 серпня

  • Сьогодні слід працювати на городі, аби аж до наступного року не голодувати та мати гарну їжу на столі.
  • Неодружені дівчата могли сьогодні побачити уві сні свого майбутнього чоловіка.
  • Займатися хатніми роботами сьогодні заборонено – інакше цілий рік доведеться щось лагодити.

13 серпня – святці (іменини)

Євдоким, Євдокія, Арсеній, Володимир, Василь, Іван, Єлизавета, Микола, Йосип, Юрій.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Загублена традиція: як українці виношували собі домовика під пахвою