Бичківський медяник — вишитий смаколик
У селі на Рахівщині існує традиція випікати на весілля унікальний смаколик.
Бичківський медяник – закарпатський варіант традиційної весільної випічки. Тільки в цьому селі молодята на весіллі ламають медяник, і за медяником, як він печеться, гадають про долю майбутньої сім’ї. Хто з молодят більше урве з медяника, той довше житиме.
А наскільки це філігранна робота: уявіть, що на село, де живе 10 тисяч мешканців, тільки 3-5 майстринь роблять ці “калачі”.
Кулінарна спадщина Закарпаття
Орнамент смаколика унікальний, як і форма. І це цілий набір закодованих елементів, що символізують послання молодій родині, адже бичківський медяник готували на весілля.
На Рахівщині кажуть, що створити абсолютно однакові два весільні медяники складно, а рецепт бережуть майстрині. Традиція пекти і дарувати медяники – суто Бичківська, такого нема більше ніде, навіть у найближчих селах. І пов’язана ця традиція із весіллям.
Давні традиції
А загалом старі люди казали, що на весіллях медяник не їли – це був особливий хліб, обрядовий. Медяники, печені за старими рецептами, мають специфічний смак, вони гіркуваті. З’їдали медяник тільки в бідняцьких родинах. А ще старі люди кажуть, що колись вірили: медяник – то не звичайний хліб, його тому так і прикрашали, розписували яскравими фарбами, аби життя у молодих було таке ж гарне, як отой розпис на хлібі.
Випікання смаколиків
Майстерність виготовлення та розфарбовування дивовиробу – бичківського медяника різних розмірів (від одного до трьох кілограмів) і справді треба осягнути власним досвідом.
Щоб лише вимісити, випекти та надати правильної форми великому медяникові, треба затратити три години.
Після того як він вистоїться (щоб випарувався гарячий дух), ще п’ять годин триває процес нанесення узору поверх шоколадної глазурі.
Випікання медяника — творчий процес. Випікання і підготовка медяника до розпису – тривалий і складний процес. У майстрині він розтягується на кілька днів.
Майстрині чаклують над створенням різнобарв’я кольорів, з вишивок, інших рукотворних виробів підбирають візерунки.
Медяник — це натуральний, смачний продукт, до складу якого входять горіхи, спеції, мед. Ця випічка святкова, радісна, дуже важливо використовувати медяник саме за його призначенням – як святкову випічку.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Унікальний народний рецепт: мед із кульбаб “Космацький”
Джерело: ukrinform.ua