Галицькі рецепти: пляцок «Панський двір»
Пляцок – це класичний галицький десерт, який здивує вас ніжністю та чудовим смаком.
У цьому рецепті поєднано сирно-карамельну начинку на тонкому пісочно-шоколадному тісті з ніжним заварним карамельним кремом.
До начинки додано чорнослив, наповнений волоськими горіхами. У результаті вийшов надзвичайно ніжний та ситний пляцок, який вражає своїм смаком та чудовим багатим розрізом. Звідси й назва – «Панський двір».
Які продукти необхідні:
Корж:
- 4 яйця
- 45 г кукурудзяного крохмалю
- 300 г вареного згущеного молока
- 600 г перемеленого сиру
- 300 г пшеничного борошна
- 45 г какао
- 10 г розпушувачу
- 60 г цукрової пудри
- 120 г сметани
- 160 г вершкового масла
- 100 г горіхів
- 300 г чорносливу
Крем:
- 300 мл молока
- 120 г цукру
- 30 г кукурудзяного крохмалю
- 170 г вершкового масла
- 70 г вареного згущеного молока
Як приготувати пляцок
Приготування коржа:
1. Сирна начинка. Сир перемолоти на однорідну масу. Яйця злегка збити, додати крохмаль, варене згущене молоко та перемішати. Додати перемелений сир, вимішати до однорідності.
2. Основа коржа. Змішати борошно з какао, цукровою пудрою та розпушувачем. До суміші додати сметану та масло кімнатної температури, замісити тісто.
3. Третину тіста відкласти у морозильну камеру на 30 хв. Решту тіста розкачати товщиною 3-4 мм, помістити на деко розміром 25×35 см, сформувавши боки коржа висотою до 1.5 см.
4. На тісто рівномірно розподілити 3-4 столові ложки сирної начинки.
5. Серединку чорносливу наповнити горіхами та викласти на сирну начинку. Якщо чорнослив твердий, його слід помістити на 5 хв у гарячу воду для пом’якшення. Після цього позбавитися від зайвої вологи.
6. Рештою сирної начинки покрити чорнослив та притерти зверху тістом з морозильної камери.
7. Випікати 50 хв при 180 °С.
Приготування крему:
1. У 150 мл холодного молока розчинити крохмаль і поволі, при постійному помішуванні, влити у 150 мл киплячого молока. У такий спосіб заварити крем, додати цукор, знову довести до кипіння й охолодити.
2. Масло кімнатної температури збити на великих швидкостях протягом 6-7 хв. Невеликими порціями додавати охолоджений заварний крем, постійно збиваючи ще протягом 10-15 хв.
3. Додати варене згущене молоко та знову збити протягом декількох хвилин. Крем повинен бути пухким та однорідним.
Складання пляцка:
1. Охолоджений корж розрізати поперек на 2 частини.
2. ¾ частини крему помістити між двома коржами, ¼ використати для обробки боків пляцка.
3. Пляцок поставити у холодильник на 12 год.
А от ще один чудовий рецепт пляцка від гуцульскої господині!
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Унікальний народний рецепт: мед із кульбаб “Космацький”