коржики

Коли бачиш ці складні розписи, навіть на думку не спадає, що це смаколики і їх можна їсти.

Котелевські «панянки» заслужено визнані об’єктом нематеріальної культурної спадщини України. Ця автентична випічка заслуговує, аби про неї дізналися далеко за межами країни.

Оживити спадщину

Відродженням ідеї випікати коржики складної форми й покривати їх узорами займається Оксана Дорошенко. Вона науковий співробітник історико-культурного заповіднику «Більськ». А також автор тематичної сторінки в Facebook під назвою «Котелевський коржик», де викладає фото своїх шедеврів і приймає замовлення на їхнє виготовлення.

коржики

Що слід знати про котелевські коржики

Це обрядова випічка, відома під назвою «панянки». Оксана Дорошенко мріє, аби в Котельві (селище на Полтавщині) була інсталяція Панянки:

«Це оригінально, креативно, це про ідентифікацію нас самих. Ще хочу, аби панянки внесли до Національного реєстру. Бо це – цінне історичне надбання нашої громади, важливо його зберегти. В Опішні є глечики, у Решетилівці – килими, а в нас є панянки! Вони вже є брендом нашої місцевості!»

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справжній український капусняк – бабусин рецепт (відео)

коржики

коржики

коржики

коржики

коржики

коржики

коржики

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: 7 найкращих віртуальних екскурсій музеями просто неба