Корисна бруква: 4 рецепти страв із Прикарпаття (каша, пісні котлети, гратен, салат)
Ця рослина була на городах українців ще задовго до появи картоплі. Проте сьогодні брукву недооцінюють.
Страви з брукви корисно вживати під час застуди, в ній міститься багато вітаміну С. Вона розріджує мокротиння, швидко позбавляючи хворого від сухого кашлю. Важко перерахувати всі корисні властивості цієї унікальної і доступної рослини:
- Великий вміст клітковини сприяє очищенню організму. Вона діє як абсорбент – витягує шлаки й токсини.
- Коренеплід корисний при геморої, недостататній моториці кишківнику.
- Посилює вироблення ферментів підшлункової і тим самим покращує процес травлення, зменшує здуття.
- Профілактика серцевих захворювань. Калій зменшує шкідливий холестерин, зміцнює стінки судин. Це профілактика інсультів, інфарктів, атеросклерозу.
- У коренеплоді містяться всі вітаміни для зміцнення кісткової системи. Вона корисна при остеопорозі і в похилому віці, коли знижується засвоювання кальцію.
- Брукву вживають при діабеті і вона ефективна при схудненні.
- У коренеплоді міститься велика кількість антиоксидантів , які протистоять утворенню ракових клітин.
Що приготувати з брукви?
Дмитро Пожоджук, відомий народний майстер з Космача, етнограф, писанкар, вишивальник і журналіст, пропонує свої родинні рецепти з бруквою.
Для каші:
– 2 брукви;
– 1 цибулина;
– 300 мл 2, 5% -ного молока;
– 50 г борошна;
– сіль;
– олія;
Для гратену:
– 1 кг брукви;
– 150 г твердого сиру;
– 2 зубчики часнику;
– 200 мл 35% -них вершків;
– 2 гілочки чебрецю;
– 1/2 ч.л. меленого чорного перцю;
– сіль;
– олія.
Для котлет:
– 1 кг брукви;
– 4 курячих яйця;
– 200 г панірувальних сухарів;
– по 100 г вершкового масла, 20% -ної сметани і цукру;
– 50 г родзинок;
– 30 г борошна;
– щіпка мускатного горіха;
– олія;
Для салату:
– по 1 : брукві, корені селери і зеленому яблуку;
– 150 г 20% -ної сметани або жирного йогурту;
– 20 г кропу;
– 20 мл лимонного соку;
– сіль;
Як готувати кашу з брукви
Очистіть коренеплоди, поріжте довільними скибочками і відваріть в трохи підсоленій воді до готовності. Зніміть лушпиння з цибулі, порубайте його ножем на дрібні кубики і пасеруйте в олії до м’якості на помірному вогні.
Злийте відвар з брукви і розтисніть овоч в пюре за допомогою спеціального преса. Змішайте цю масу з борошном, засмажкою, молоком і добре перемішайте так, щоб не було грудочок. Підсолити страву за смаком і прогріти протягом 5 хвилин.
Гратен з брукви
Наріжте брукву без шкірки на тоненькі, майже прозорі пластинки і складіть їх в каструлю. Влийте туди окріп і готуйте овоч 3 хвилини. Акуратно відкиньте його на друшляк або сито і струсіть кілька разів, даючи рідини повністю стекти.
Закип’ятіть вершки, покладіть туди тертий часник, різану зелень чебрецю, поперчіть і посоліть. Зменшіть температуру до мінімуму і млоїте соус до загустання близько 3 хвилин. Переставте посуд на коркову підставку.
Розігрійте духовку до 180 градусів. Змастіть жароміцнюючу форму олією, налийте на дно частину підливи і розрівняйте її дерев’яною лопаткою. Викладіть зверху скибочки брукви, накладаючи один на одного, і покрийте порцією соусу. Повторюйте описані дії, поки не закінчаться продукти.
Натріть сир на дрібній тертці і рясно присипте ним гратен. Поставте страву в гарячу духовку і запікайте 35-40 хвилин до золотистого відтінку.
Пісні котлети з брукви
Зваріть очищену брукву, пропустіть через м’ясорубку або подрібніть в блендері. Вимішайте овочевий “фарш” із збитими яйцями, половиною розтопленого вершкового масла, 100 г панірувальних сухарів і приправте мускатним горіхом.
Сформуйте котлети з отриманої маси, обваляйте їх в останніх сухарях і підсмажте на олії до рум’яної скоринки. Вимийте родзинки і варіть його 15 хвилин в 50 мл води, додавши залишки вершкового масла і цукор. Вмішайте в соус борошно, сметану і подайте до основної страви.
Дієтичний салат із брукви
Зріжте шкірку з коренеплодів і яблука, у останнього видаліть серцевину. Натріть все на крупній тертці і збризніть фрукт лимонним соком, щоб не потемнів. З’єднайте всі продукти в одному посуді, заправте сметаною або йогуртом, посоліть і посипте рубаним кропом.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рецепт старовинної української кухні: запечені вареники в горщику