варення

Полуниця – одна з найпопулярніших та улюблених у нас ягід. Вони доступна для збору тривалий період, тож обов’язково варто заготовити домашнє варення. Його рецепт простий, а перевагу в тому, що дає можливість зберігати велику кількістю урожаю протягом 3 років. Не обов’язково щороку готувати нову партію. Можна запастися великою кількістю ягідного десерту на тривалий період. Як саме готувати варення з цільних ягід, аби продукт зберіг свою максимальну користь?

Мінімум необхідних компонентів:

  • полуниця – 600 г;
  • цукор-пісок – 600 г.

Також знадобляться скляні банки з металевими кришками для консервації.

Підготовка ягід

Полуниці варто купувати чи зривати лише в період сонячної погоди. Адже після дощових днів вони дуже кислі й водянисті, що псує консистенцію й смак варення. Десерт навіть не має такого вираженого аромату, як із ягід, щоб ули зібрані в сонячну погоду.

Також слід відбирати ягоди одного калібру. Тобто приблизно однакового розміру. І бажано, щоб полуниці були середніми. Їх легко варити та трамбувати в банки.

Наші корисні поради господиням щодо вибору полуниць:

  • великі ягоди погано проварюються в цільному вигляді, а дрібні – швидко розварюються;
  • середній розмір ягід – оптимальний, аби варити з них варення з цільними полуницями;
  • великі ягоди підходять для джемів та компотів;
  • не варто заморожувати полуниці – вони втрачають свою твердість та смак після розморожування.

Етапи приготування полуничного варення

Очищену від хвостиків та помиту полуницю слід покласти у велику миску. Записати цукром та дати постояти 40 хвилин.

За цей час ягоди добре пустять сік. Цей сироп та полуниці перелити до емальованої каструлі. Довести до кипіння. Розмішувати обережно дерев’яною ложкою.

Кип’ятити на вогні слід лише 5-7 хвилин. Зняти з плити та дати полуницям настоятися 8 годин. Найкраще, аби варення простояло всю ніч.

Наступного дня провести процедуру кип’ятіння та настоювання по 6-8 годин ще двічі. Чому потрібно готувати десерт у декілька етапів? Таке повільне нагрівання та нетривале кип’ятіння дозволяє по максимуму зберегти вміст корисних речовин. Доки варення стигне, в ньому продовжуються процеси настоювання. Тепла достатньо, аби з ягід вийшов сік і варення мало насичений смак.

Охолоджене готове варення слід розлити в стерилізовані скляні банки. Міцно закрутити та тримати в прохолодному приміщенні чи холодильнику до 3 років.