Рецепт «секретної» паски від легендарної української кулінарки Дарії Цвек
Свого часу ця вправна господиня навчила готувати жінок СРСР.
Її легендарна книжка «Солодке печиво» перекладалася різними мовами та була чи не в кожній хаті. Українку Дарію Цвек називали мольфаркою, а про себе вона казала чудову фразу: «Я така господиня, що навіть із попелу щось спечу».
Сьогодні ми пропонуємо згадати кулінарну спадщину українки та приготувати класичну пухку паску на Великдень, яку Дарія Цвек називала «секретна паска».
Настанова для господинь
Так робили наші предки, і так радила Дарія Цвек. Жінки колись дотримувалися особливої традиції при замісі тіста. У той час не смів ніхто прийти до хати, бо тісто могло не вдатися. Господиня молилася при замісі, а на готовому тісті долонею робила знак хреста. Перед замісом борошно повинно бути загрітим біля печі, його два рази просівали. Господиня вбирала чисту сорочку і довго мила руки. Усе робила тільки з молитвою та чистими помислами.
Рецепт паски від Дарії Цвек
Компоненти:
- 1 кг борошна.
- 400 г молока.
- 10 жовтків.
- 100 г мокрих дріжджів.
- 200 г масла або маргарину.
- 300 г цукру.
- 100 г родзинок.
- 1/2 ч. лож. солі.
- потерта цедра з 1 лимона.
Як спекту пухку паску:
1. Спочатку треба замісити опару. Дріжджі розводимо у теплому молоці і додаємо 100 г цукру і 200 г борошна. Все добре перемішати і поставити у тепле місце, щоб опара збільшилась удвічі.
2. Після того, як суміш підросте — додати решту цукру, жовтки, ізюм, цедру з лимона, сіль і борошно. Замісити тісто до однорідності і наприкінці додати розтоплений, але охолоджений жир. Місити приблизно 10-15 хв., поки тісто не почне відставати від рук!
3. Тісто поставити у тепле місце, щоб збільшилось удвічі. Тоді його опустити і зачекати, щоб знову підросло. Розкласти тісто на 1/3 частини посудини і дати знову піднятись удвічі.
4. Духовку нагріти до температури 200 градусів. Всадити паску і після 10 хв зменшити температуру до 170-160 градусів. Випікати ще 50 хв.
З такої порції виходить 3 паски діаметром приблизно 18, 20 і 25 см.
Велика кулінарна мольфарка Дарія Цвек звертала увагу на те, що борошна повинно бути рівно 1 кг. Якщо буде більше, то паска буде тугоою, якщо менше, то паска опаде.
Порада редакції: жир потрібно додавати обов’язково наприкінці!
Також пропонуємо переглянути ще один чудовий рецепт класичної української паски від молодої господині.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рецепт старовинної української кухні – запечені вареники в горщику
Джерело: populyarne.com.ua