Рецепти Дарії Цвек: кутя з варенням
На Святвечір традиційно готується Багата кутя. До страви слід додати якнайбільше компонентів. Бо якщо кутя багата – то й рік урожайний. Наш сайт loveukraine.com.ua пропонує згадати кулінарну спадщину легендарної Дарії Цвек. Як вона радила готувати кутю з вишневим варенням?
Необхідні інгредієнти:
- 2 склянки пшениці;
- 1 склянка маку;
- півсклянки меду;
- 3 ст.ложки вишневого (чи іншого) варення;
- горішки, родзинки – за смаком.
Як приготувати пшеничну кутю
- Пшеницю слід промити через сито, залити питною водою та залишити замочуватися на цілу ніч.
- Вранці пшеницю знову промити, поставити варитися на слабенькому вогні до повної готовності зерна. Триває цей процес 2,5-3 години.
- Заздалегідь також слід промити мак, залити гарячою водою, накрити та дати набухнути протягом 4-5 годин.
- Готовий мак перекрутити через м’ясорубку чи розтерти в макітра без цукру.
- Родзинки замочити на 30 хвилин в окропі. Горіхи почистити, промити та злегка підсмажити.
- До перетертого маку додати відварену пшеницю, мед, горіхи, родзинки, полити зверху варенням.
До столу кутю подають у глиняній мисці з дерев’яною ложкою.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Січеники з гороху – страва на Святвечір, яка символізує сльози Божої Матері