кутя

На Святвечір традиційно готується Багата кутя. До страви слід додати якнайбільше компонентів. Бо якщо кутя багата – то й рік урожайний. Наш сайт loveukraine.com.ua пропонує згадати кулінарну спадщину легендарної Дарії Цвек. Як вона радила готувати кутю з вишневим варенням?

Необхідні інгредієнти:

  • 2 склянки пшениці;
  • 1 склянка маку;
  • півсклянки меду;
  • 3 ст.ложки вишневого (чи іншого) варення;
  • горішки, родзинки – за смаком.

Як приготувати пшеничну кутю

  • Пшеницю слід промити через сито, залити питною водою та залишити замочуватися на цілу ніч.
  • Вранці пшеницю знову промити, поставити варитися на слабенькому вогні до повної готовності зерна. Триває цей процес 2,5-3 години.
  • Заздалегідь також слід промити мак, залити гарячою водою, накрити та дати набухнути протягом 4-5 годин.
  • Готовий мак перекрутити через м’ясорубку чи розтерти в макітра без цукру.
  • Родзинки замочити на 30 хвилин в окропі. Горіхи почистити, промити та злегка підсмажити.
  • До перетертого маку додати відварену пшеницю, мед, горіхи, родзинки, полити зверху варенням.

До столу кутю подають у глиняній мисці з дерев’яною ложкою.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Січеники з гороху – страва на Святвечір, яка символізує сльози Божої Матері