Що не можна їсти в піст?
У період Великого посту християни дотримуються певних обмежень у їжі, щоб очистити своє тіло та душу, а також наблизитися до Бога через стриманість і покаяння. Основні правила щодо їжі в піст наступні:
- М’ясо. Всі види м’яса (яловичина, свинина, баранина, курка, індичка тощо) заборонені. Також не можна їсти продукти, які містять м’ясо, наприклад, ковбаси, сосиски.
- Молочні продукти. Відмова від молока, сиру, масла, сметани, яєць. Тому в піст не можна готувати страви на основі цих продуктів.
- Риба. У Великому посту риба дозволена тільки в певні дні — наприклад, на Благовіщення (7 квітня) або на Вербну неділю. В інші дні риба також є забороненою.
- Алкоголь. Вживання алкоголю також обмежене, хоча в деяких випадках (наприклад, на свята) дозволяється випити невеликий кількість вина.
- Олія. В деякі дні посту, наприклад, на середу та п’ятницю, навіть олія заборонена, а в інші дні її вживання обмежене.
- Кондитерські вироби. У піст заборонені десерти, які містять молочні продукти або яйця, а також випічка на дріжджах з додаванням молока чи масла.
Традиційно в пост їдять овочі, фрукти, зернові, гриби, бобові, а також страви на основі рослинної олії та прості страви з таких продуктів, як картопля, гречка, рис, макарони тощо. Строгість посту залежить від певних днів, тому є періоди, коли послаблення дозволяються (наприклад, на свята), а є дні, коли правила суворіші.
Метою посту є не тільки фізична стриманість, але й духовне очищення.
Відома травниця розповіла, який цілющий салат слід їсти в піст