продукти на борщ

У період Великого посту християни дотримуються певних обмежень у їжі, щоб очистити своє тіло та душу, а також наблизитися до Бога через стриманість і покаяння. Основні правила щодо їжі в піст наступні:

  1. М’ясо. Всі види м’яса (яловичина, свинина, баранина, курка, індичка тощо) заборонені. Також не можна їсти продукти, які містять м’ясо, наприклад, ковбаси, сосиски.
  2. Молочні продукти. Відмова від молока, сиру, масла, сметани, яєць. Тому в піст не можна готувати страви на основі цих продуктів.
  3. Риба. У Великому посту риба дозволена тільки в певні дні — наприклад, на Благовіщення (7 квітня) або на Вербну неділю. В інші дні риба також є забороненою.
  4. Алкоголь. Вживання алкоголю також обмежене, хоча в деяких випадках (наприклад, на свята) дозволяється випити невеликий кількість вина.
  5. Олія. В деякі дні посту, наприклад, на середу та п’ятницю, навіть олія заборонена, а в інші дні її вживання обмежене.
  6. Кондитерські вироби. У піст заборонені десерти, які містять молочні продукти або яйця, а також випічка на дріжджах з додаванням молока чи масла.

Традиційно в пост їдять овочі, фрукти, зернові, гриби, бобові, а також страви на основі рослинної олії та прості страви з таких продуктів, як картопля, гречка, рис, макарони тощо. Строгість посту залежить від певних днів, тому є періоди, коли послаблення дозволяються (наприклад, на свята), а є дні, коли правила суворіші.

Метою посту є не тільки фізична стриманість, але й духовне очищення.

Відома травниця розповіла, який цілющий салат слід їсти в піст