риба

Серед 12 пісних страв на святковому столі обов’язково повинна бути риба: печена, заливна, маринована, смажена чи у вигляді юшки. Вона не вважається тваринним білком, тому допустима як варіант пісної страви. Наш сайт loveukraine.com.ua розповість, яке значення має риба на Святій вечері.

Символіка рибних страв

Рибу ототожнюють із самим Божим сином. Бо в перекладі з грецької акронім Іхтіос (Ісус Христос) також має друге значення – «риба». Трійцю символізує і риба з трьома головами. Або ж страва, у якій три довгі рибини переплітають в одну та викладають на велику таріль.

Риба на святковому столі українців

Святвечір не обходиться без рибних страв. Колись рибу собі могли дозволити лише заможні господарі. Традиційно запікали форель, до якої подавали часник, сіль, хрін, цибулю. На Святий вечір можна готувати й рибну юшку або подати звичайного маринованого оселедця.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Загублені традиції українців: чому до Святвечора важливо встигнути повернути борги?