Бефстроганов

Бефстроганов – всесвітньо популярна страва. Її точне походження невідоме, проте найчастіше сьогодні її готують у скандинавських країнах. Також це залишається класичною ресторанною стравою у Франції. Бефстроганов має вигляд дрібно нарізаних шматочків яловичини з ніжним молочним соусом. Це класичне рішення, проте чимало ресторанів влаштовують авторські експерименти та готують зі свинини чи молодої баранини.

Важливий момент

Головна таємниця вдалого приготування – це вибір «правильного» м’яса. Аби бефстроганов був ніжним, соковитим, слід обирати в міру жирне м’ясо. Приміром, індичка, курятина чи інший птах не згодиться. Адже м’ясо достатньо сухе, тож не дасть необхідну кількість жиру й рідини. Також важливо, аби в його складі був певний відсоток жилок і фасцій. Вони забезпечують густину навару. При довгому тушінні ці елементи розсмоктуються, тож м’ясо гарно жується.

Як приготувати бефстроганов?

Якщо чітко дотримуватися класичної рецептури, то для приготування м’ясної страви слід заготовити такі продукти:

  • яловичина – 500 г;
  • цибулина – 2 штуки;
  • сметана (чи вершки) – 150 мл;
  • борошно – 2 ст.ложки;
  • томатна паста – 1 ч.ложка;
  • вода – 200 мл;
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком.

Така кількість продуктів дозволяє приготувати бефстроганов на 4-5 людей.

Етапи приготування

Цільний шматок яловичини слід обгорнути харчовою плівкою. Кухонним молотком добре відбити з двох сторін.

Нарізати м’ясо на тонкі слайси, а потім подрібнити на соломку.

На сковорідку налити олію, на маленькому вогні почати обсмажувати м’ясо з усіх сторін. Процес повільний, постійно потрібно помішувати яловичину, аби обсмажування було рівномірним.

Порада! Не соліть яловичину під час обсмаження – м’ясо миттєво стане жорстким. Важливо, аби воно пускало сік та повільно тушкувалося.

Цибулю нарізати тонкими напівкільцями, обсмажити до золотистого кольору. Коли цибуля готова, посипати її борошном та обсмажити з усіх сторін протягом 1 хвилини.

Тепер слід додати до цибулі сметану (чи вершки), томатну пасту. Тушкувати ще 5 хвилин. Краще накрити сковорідку кришкою, що дозволити приготувати дуже ніжну цибулю.

Тепер додати м’ясо, яке було раніше підготовлене. Ретельно змішати із цибулею та соусом, вилити воду, накрити кришкою. Вогонь повинен бути мінімальним. Тушкувати всі компоненти 30 хвилин.

Готову страву можна подавати до рису, пшоняної каші, картопляного пюре, пасти та спагеті.