січеники

Не лише кутя має ритуальне значення. чимало різдвяних страв несуть певну символіку. Наш сайт loveukraine.com.ua пропонує згадати давній український рецепт із гороху. Це січеники, які символізують сльози, які Божа Матір проливала за людські гріхи.

Оскільки на Святвечір ще триває піст, то страви не повинні містити тваринні білки та жири.

Рецепт пісних горохових січеників:

  • 1 склянка гороху;
  • 2 ст.ложки манної (або пшоняної) крупи;
  • 3 ст.ложки олії;
  • 1 середня цибулина;
  • Сіль за смаком;
  • Мелені сухарі чи борошно грубого помелу для паніровки.

Етапи приготування

  • Горох слід замочити у воді на 12-16 годин.
  • Відварити його та перетерти до стану однорідного пюре.
  • Зварити манку (чи пшоно) й додати до товченого гороху.
  • Цибулю обсмажити на олії, перетерти та додати до маси.
  • Добре посолити, вимішати.
  • Мокрими руками сформуйте котлетки, обсипте сухарями чи грубим жорновим борошном, обсмажте до скоринки.

Якщо готуєте січеники не на Святвечір, то до рецепту можна додати яйце. Котлетки будуть легше формуватися.

 

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Короткі прості колядки та щедрівки для найменших діток