гуцульське весілля

Українські весільні традиції вражають своїм різноманіттям!

За традицією символом сімейного щастя, злагоди, вірності, взаєморозуміння є коровай. Саме тому його мають пекти щасливі у шлюбі жінки. Очолювати процес повинна старша коровайниця – жінка, яка живе з чоловіком в любові та злагоді та має хороших дітей, оскільки вважається, що вона через коровай передає свій сімейний добробут молодятам.

Але коровай – не єдиний хліб, який традиційно випікають на весілля. Кожна весільна здоба має своє символічне значення і призначення.

Коровай

гуцульське весілля

Подекуди в українських селах досі при виготовленні короваю дотримуються старовинних звичаїв. Замішуючи тісто, спершу ллють навхрест йорданську воду, кладуть грудочку цукру, аби дрібниці не бачилися великими. Усіх інгредієнтів та прикрас має бути парне число, щоб молодята завжди у парі були. Навіть вода, якою миють від тіста руки, має особливе значення. Її виливають під родюче дерево: щоб вишеньки розвивались, щоб діточки любувались.

Калачі

калач

Ними традиційно обмінюються родини молодят, ними запрошують на весілля, батьки благословляють дітей до шлюбу. Подекуди з калачем ходили від хати до хати запрошувати на весілля, брали з ним шлюб, але не з’їдали, а вішали вдома на стіні як оберіг молодої родини. Калач має бути білим хлібом, випечений із крученого й переплетеного тіста.

Лежень

Лежень

Це різновид калача. Його роблять завжди овальним та великим – як із плетінки, так і з цілої довгастої паляниці. Зверху, подібно до короваю, прикрашають оздобами з тіста. Лежень здавна возили молоді до нової родини: молодий – для тещі, молода – для свекрухи. Клали лежень на стіл перед молодятами, а ділили на другий день весілля.

Дивень (або верч)

Дивень

Також різновид калача – паляниця з діркою посередині. Через неї молода дивилася на молодого, звідки, очевидно, й походить його назва. Перед тим, як від’їжджати до дому молодого, наречена дивилася на схід сонця крізь дивень, щоб діти були гарними. Коли печуть дивень, загадують, яке буде у молодих майбутнє подружнє життя. Якщо дивень удається, то й життя має бути щасливим.

дивень

У деяких районах, зокрема на Дніпропетровщині, для дивня взагалі не випікали хлібинки. Обмежившись гілочками, обплетеними тістом, запечених на спеціальних рогачиках і прикрашених квітами, колоссям, калиною, барвінком.

Шишки

шишки

Так називають невеликі булочки або прикраси для короваю та калачів, які зазвичай виробляють з коровайного тіста. Розкачують смужку тіста, роблять з одного боку насічки, зубці. Потім стрічку згортають, перевертають зубцями догори і підперізують смужкою тіста. Або ж виробляють у вигляді пташок, невеличких плетінок-калачів. У деяких селах на весілля печуть велику кількість шишок, щоб вистачило обдарувати всіх присутніх гостей, а також дітей і людей, які прийшли на весілля без запрошення.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рецепт «секретної» паски від легендарної української кулінарки Дарії Цвек