пиріжки з м'ясом

Смажені пиріжки – унікальна українська страва. Вироби ситні та запашні, а також дають можливість створювати різноманітні варіації. За основу слід взяти базовий рецепт тіста. Аби пиріжки вдалися, слід використовувати варіант із дріжджами. Це гарантія, що ваші пиріжечки будуть пишними та гарно виглядатимуть. Тут ви можете підібрати головного кухонного помічника для сучасної господині – тісторозкатувальну машину. Вона вам знадобиться при приготуванні пирогів, коржів для піци, навіть домашньої лапші.

Універсальне тісто для смажених пиріжків

Інгредієнти:

  • 500 г пшеничного борошна;
  • 250 мл теплого молока;
  • 50 г розтопленого масла або соняшникової олії;
  • 1 яйце;
  • 10 г сухих дріжджів або 25 г свіжих дріжджів;
  • 1 ч. ложка цукру;
  • 1 ч. ложка солі екстра.

Як приготувати тісто на пиріжки

  1. Підготовка дріжджів:
    • Якщо використовуєте сухі дріжджі, розчиніть їх у теплому молоці з додаванням 1 ч. ложки цукру. Почекайте, поки дріжджі не активуються та не утворять піну на поверхні молока (близько 10 хвилин).
    • Якщо використовуєте свіжі дріжджі, розчиніть їх у теплому молоці та зачекайте на активацію (не менше 15 хвилин).
  2. Вимішування:
    • У великій мисці змішайте борошно та сіль. Додайте розтоплене масло або олію, активовані дріжджі та яйце. Поступово додавайте молоко та мішайте, поки не утвориться тісто.
  3. Підготовка та підйом тіста:
    • Поверхню робочого столу покрийте тонким шаром борошна і вийміть тісто з миски. Продовжуйте заміс, поки тісто не стане еластичним та м’яким (приблизно 10-15 хвилин).
    • Покрийте тісто серветкою і залиште його на 1,5 години в теплому місці для підйому. Тісто повинно збільшитися вдвічі.
  4. Формування пиріжків:
    • Розділіть тісто на невеликі кульки, з яких потім формуватимете пиріжки. Розкачайте кожну кульку в коло.
  5. Начинка та смаження:
    • Додайте в центр кожного кола вашу улюблену начинку (наприклад, картопля з цибулею, м’ясна начинка, сир та кріп).
    • Закрийте тісто, формуючи пиріжок, і добре скріпіть краї.
  6. Смаження пиріжків:
    • Розігрійте олію в глибокій сковороді на середньому вогні.
    • Обсмажте пиріжки з двох сторін до золотисто-коричневого кольору.
  7. Готовність та подача:
    • Вийміть пиріжки з олії та дайте їм полежати на серветці чи рушнику, щоб тканина увібрала зайву олію.
    • Подаємо теплими.

пиріжки

М’ясна начинка для пиріжків

Інгредієнти:

  • 300 г м’яса (яловичина, свинина, курка або їхня комбінація), подрібненого в блендері;
  • 1 цибуля, дрібно нарізана;
  • 2 зубчики часнику, роздавлені;
  • cіль та чорний перець за смаком;
  • олія для смаження;
  • зелень за смаком (петрушка, кріп, базилік), дрібно нарізана.

Приготування начинки

    • Розігрійте сковороду з олією на середньому вогні. Додайте нарізану цибулю та часник і обсмажте до м’якості та золотистого кольору.
    • Додайте м’ясо та обсмажте, розбиваючи його на дрібні крихки. Готуйте до повного просмажування.
    • Заправте начинку сіллю та перцем, а потім додайте нарізану зелень. Готуйте ще 2-3 хвилини, перемішуючи.
    • Вимкніть вогонь і дайте начинці охолонути перед використанням для начинання пиріжків.