Сирівець: рецепт українського хлібного квасу
Смачний давній українській напій чудово допоможе втамувати спрагу.
Сирівець відомий ще з часів Київської Русі. У 966 році князь Володимир розпорядився відсвяткувати перемогу над печенігами вживанням цього напою. Пізніше сирівець стали використовувати як заправку до зеленого борщу. Отже, це хлібний квас, але без додавання цукру.
Як приготувати сирівець
- У велику посудину (або дубову діжечку) кладеться черствий житній хліб, всипається 4 склянки житнього борошна.
- Усе це заливається окропом, аби покрити хліб водою.
- Посудину накривають кришкою і залишають на добу.
- Тим часом в окремому посуді 2 склянки житнього борошна змішують із водою (повинна вийта консистенція густої сметани), додають дріжджі (найкраще хмільні) і залишають також на добу.
- Потім ця опара додається в основну посудину-діжку, вимішується, доверху доливається вода.
- Зберігається діжа в прохолодному місці, через 3–4 дні сирівець готовий.
Порада
По мірі вибирання продукту в діжку можна доливати воду.
Коли пити
У літню спеку як самостійний напій чи додавати до зеленого борщу.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Унікальний народний рецепт: мед із кульбаб “Космацький”