Бергамот, шоколадний апельсин і 150 екзотичних рослин виростила вдома мешканка Запоріжжя
Більшість із нас навіть не знає назв рослин, які вдалося виростити Тетяні Кузьмук у своєму “цитрусовому будиночку”.
Бергамот, Рука Будди, зелений чай, кава, клементини, апельсини і безліч інших незвичних рослин вирощує у себе вдома мешканка Запоріжжя. Унікальна теплиця заповнювалася протягом 12 років, а почалося все з маленького мандаринового дерева.
Випадковий мандарин
“Донька вмовила купити каламондін – це такі маленькі мандаринки. Потім я потрапила на форум цитрусоводів, а там стільки всього: і апельсини, і лимони… і понеслася. Це було 12 років тому”, – розповідає господиня теплиці, площа якої наразі становить близько 85 квадратних метрів.
“Одна донька вмовила купити першу рослину, друга – організувати ютуб-канал, а чоловік – теплицю побудував. Спочатку казав: “Навіщо воно тобі треба”. Тут були огірки й помідори, а тепер ось манго цвіте”, – додає фермерка.
За 12 років її доньки виросли і роз’їхалися. Доглядає за “екзотикою” у вільний від основної роботи час. Цитрусовий будиночок називає своїм хобі.
“У нас з чоловіком є робота, а це все для душі, для себе. Увесь вільний час я приділяю цитрусовим. Не дивлюся серіали, не дивлюся передачі. Так, є чоловік, сім’я, робота, але у вільний час я тут постійно. Це все не складно, якщо є бажання. Це ж природа, ботаніка. Потрібно вивчити, що люблять рослини і потім дослідним шляхом підібрати умови”, – пояснює запоріжанка.
Манго у подарунок
У цитрусовому будиночку немає постійної температури. Тетяна каже, що головне стежити за тим, щоб мінімальна температура була не нижче +5 градусів. Влітку в теплиці повітря прогрівається до +45.
Взимку утримання саду дорого обходиться через опалення. Але з огляду на те, що фрукти, як і самі рослини, мірою зростання і дозрівання продаються, то на газ “цитрусовий будиночок” заробляє собі сам.
Сьогодні на місці огірків і помідорів – рожеві банани, дерево бергамота, кумквати, цитрони “Рука Будди”.
“Цитруси – це не лише апельсин, лимон, мандарин. У кожного багато різновидів. Є ще, наприклад, цитрон, відомий також під назвою “Рука Будди”. У нього немає м’якоті. З нього виходять смачні цукати, варення. Довго хотіла манго. Перше манго замовили з Іспанії, воно було з відкритою кореневою системою, і ми не змогли його адаптувати. Загинуло. Вдруге замовили манго у горщиках, з ґрунтом і перший плід дозрів у мене на 8 березня. Подарунок для мене був. Тепер у нас плоди дозрівають, ми навчилися його прищеплювати. Все пізнається методом проб і помилок, ну і, звичайно, за допомогою перегляду іноземних роликів”, – розповідає Тетяна.
Мрія виростити папаю
Урожай цитрусових зазвичай збирають взимку, а період дозрівання у середньому триває дев’ять місяців.
Найбільшим плодом, вирощеним у “цитрусовому будиночку”, помело Валентин. Вага одного плоду “затягнула” на 700 грамів. У нього дуже соковита м’якоть. Живець деревця свого часу привезли з Каліфорнії. За словами Тетяни, смак дуже відрізняється від магазинного.
“Усі цитруси, щоб довезти до нас, зривають зеленими, обробляють етиленом, а потім парафіном, і вони не соковиті. У нас же вони дозрівають і набирають соковитість”, – пояснює Тетяна.
Є у “будиночку” і шоколадний апельсин. Він приїхав до Запоріжжя з Франції. Плід має коричневу шкірку, за яку, власне, і отримав назву.
“З ним ціла історія була. На форумі донька однієї зі знайомих, яка мешкає у Франції і працює там кондитером, надіслала фото і написала: “Мамо, дивись, що у мене є”. Ми почали шукати цей шоколадний апельсин. Фото є, але він як привид, ми не могли знайти навіть правильну назву. Але потім один садівник на французькому сайті показав свій сад і на кадрах майнув цей пельсин. Трохи пізніше їх італійці почали продавати”, – розповіла Тетяна.
В її саду є рослини з Ізраїлю, США, Італії, Франції, Іспанії.
“Хочу виростити папаю, але їй тут не подобається – холодно. Ще спробуємо з мімозою подружитися”, – зазначила Таня.
Бергамотовий чай
У саду запоріжанки є і кава. Нині дереву вже шість років і на ньому висять кавові ґрона, а ось починалося все з кісточки.
“З кісточки виростила. Кава розмножується насінням. Третій рік воно плодоносить. Коли зерна червоні – як переспіла вишня – значить дозріли. Ґрона зриваємо, чистимо, сушимо, смажимо. З ним не складно, його потрібно навчитися обсмажувати”.
Як виявилося, можна вирощувати в домашніх умовах і чай. Принаймні зелений – так точно.
Справжній зелений чай – це китайська камелія. Заварювати треба молоде листя. Щоб рослина добре росла, їй потрібен підкислений ґрунт.
“Бергамот – це цитрусовий плід, я довго думала, що бергамот – це трава. А він як апельсин за формою. Всі ефірні масла в шкірці, а м’якоть – кисленька”, – зазначила вона, показуючи маленький плід.
Поки ми гуляли теплицею, Тетяна показала мандарин “міннеолу” (живець привезли з США), маракую (рослину привезли з Балі), солодкий лимон, плід якого схожий на лампочку, кумквати, які потрібно їсти зі шкіркою, і мандаринове дерево-сад, на якому росте відразу 8 сортів.
“Вибираємо рослини за описом. Одного разу замовили мандарин, але не знали, коли треба зривати. Пробували плоди, поки не зрозуміли, коли ж вони найсмачніші”, – згадує фермерка.
Жінка розповідає, що цитрусові у догляді невибагливі, головне – не бояться експериментувати.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Винахідлива карпатська бабця «зшила» музей і заманює туди туристів-іноземців
Джерело: ukrinform.ua