кульбаба

Дмитро Пожоджук, відомий народний майстер з Космача, етнограф, писанкар, вишивальник і журналіст, запропонував свій рецепт домашнього меду з квітів кульбаби.

Я довго мудрував, якби-то зробити в такого меду особливий аромат і смак. І таки вийшло. І вам раджу.

Інгредієнти для меду “Космацький”:

  • 600 шт. квіток кульбаб.
  • 2 кг цукру.
  • 800 мл води.
  • 1 лимон.
  • 40 шт. молодих червоних шишок із смереки або паростків молодих гілок. На Поліссі і Слобожанщині можна їх замінити зеленими молодими сосновими шишками, а на Поділлі і Буковині – молодими модриновими шишками.
  • 40 листочків смородини або вишні.
  • 10 стебел польового чебрецю.

Дмитро Пожоджук

Приготування:

  • Закип’ятіть воду, засипте туди цукор і варіть сироп, доки він повністю не розчиниться.
  • Суцвіття кульбаб, смерекові шишки, листя смородини та стебельця польового чебрецю засипте в сироп, суміш варіть 20 хв.
  • Наприкінці додайте до сиропу сік лимона і проваріть ще 3 хвилини.
  • Зніміть сироп з вогню і залиште на добу, аби настоявся.
  • Після цього процідіть і відіжміть через марлю. Отриманий сироп проваріть ще 20 хв. і насолоджуйтеся приємним смаком та ароматом меду.

ПОРАДА. Для тривалого зберігання мед з кульбаб можете закрутити в баночки.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рецепт старовинної української кухні – запечені вареники в горщику