Ягоданка – забутий український напій: рецепт приготування
Українська кухня не обмежується самим лише узваром чи варенухою.
Спробуйте цей оригінальний та дуже корисний літній напій!
Що це за напій?
Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, що прекрасно втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, добре тонізуючий і освіжаючий напій. Пізніже для приготування напою почали використовувати й свіжі ягоди, зірвані з дерев і кущів.
Як приготувати ягоданку
- 1 кілограм будь-яких ягід (можна навіть яблука, груші, абрикоси тощо) попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд.
- Залити 1 літром кип’яченої, але вже охолодженої води.
- Додати дріжджі (15 грамів).
Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом краще всього поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4–5 днів, після чого розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.
Бродіння буде відбуватися за рахунок солоду від ягід, фруктів. Якщо вам його недостатньо, можна додати 100 г цукру, а ще краще – 2 ст.ложки натурального меду.
Коли п’ють ягоданку?
Традиційно її подавали до обіду як аперитив і готували лише влітку. Тобто напій чудово стимулював травлення, підсилював апетит.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Унікальний народний рецепт: мед із кульбаб “Космацький”