Як приготувати сонячну мамалигу: рецепт карпатської кухні
Мамалига – класична страва для традиційної буковинської вечері.
І вона може бути лише сонячною – оповита теплом и любов’ю господині. Це надзвичайно ситна каша жителів Карпат, що готується на кукурудзяньому борошні.
Як готувати мамалигу:
- 2 склянки кукурудзяного борошна.
- 4 ложки пшеничного борошна.
- 6 склянок води.
- Бринза.
- 100 г копченого сала, шкварки.
- Сіль.
- Твердий сир.
- Смажена цибуля.
Поетапність готування страви
У казанок налити води. Саме в казанок, позаяк єдиний посуд, придатний для варіння мамалиги, це казан. З цим фактом нічого не поробиш, нема казана – нема мамалиги. Кількість води дуже просто розрахувати: 1 до 3, до двох склянок борошна шість склянок води. Додати сіль і 4 ложки борошна, довести до кипіння.
Тонкою цівкою (можна через сито), засипати в окріп пшеничне борошно, швидко розмішуючи, щоб не утворилося грудок. Дерев’яною мішалкою, лопаткою, скалкою безперервно помішуючи і притискаючи до стінок казана, варити борошно хвилин 25-30.
Тепер зменшити вогонь і, безперервно помішуючи, тримати на вогні ще хвилин 10-15 до повного загустіння. Аби визначити готовність, треба опустити скалку вертикально в казанок і покрутити долонями. Якщо мамалига не пристає до скалки – можна їсти.
Далі ложечку і лопатку змочити водою і підчепити, відокремити мамалигу від стінок казана. Перекинути на дошку або на чистий рушник (не на тарілку, мамалига запріє і стане сухою й несмачною. Якщо мамалига зварена як годиться, вона збереже форму, вивалюючись з казанка).
Товстою ниткою порізати мамалигу на порції.
Тоді приготувати все те, що повинне подаватися до мамалиги, аби перетворити її у святкову страву: овечу бринзу, сметану, шкварки, смажену цибулю. Все подається окремо і кожен собі накладає в тарілку скільки хоче.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Справжній український капусняк – бабусин рецепт (відео)
Джерело: tuca.com.ua