Як українці шанували кашу й навіщо закопували горщик із їжею в землю?
Чи знали ви, що для українців каша здавна вважалася символом життя?
КАША – знак пошани Сонцю і жертви Богові за щедрі злакові дари, а також символ плодючості домашньої худобини та врожайності родинних земель, ознака працьовитості та майстерності господаря і господині, інших членів сім’ї, підтвердження миру і злагоди між ними.
Каша та її значення
Гречана і пшоняна, пшенична і вівсяна, ячмінна, горохова і кукурудзяна – такий щедрий і неповний перелік українських каш, а варіантів їх приготування – ще більше: на молоці і на маслі; зварена, запечена і молоком залита, олією, цибулею чи шкварками заправлена… Простір для вияву творчої кулінарної фантазії та демонстрації багатства і краси сімейного столу!
Має каша широке ритуально-обрядове застосування:
- кутя і коливо – це святково-ритуальні сестри; Кутя готується на Святвечір, а коливо – поминальна каша.
- у давнину закопували горщик каші в землю – на знак шанування землі та прохання багатого врожаю цього року;
- кашею «пригощали» домовика, щоб хату доглядав.
- а ще кашею закликали дощ, коли ставили горщик коло призьба.
- дівчата навіть використовувала кашу у ворожінні.
ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Рецепт старовинної української кухні: запечені вареники в горщику