Як вдало обрати холодильне обладнання для продуктового магазину
Попит на товари першої необхідності сьогодні великий, як ніколи. У списку найнеобхідніших покупок перебувають саме продукти харчування. Не дивно, що навіть у важкі економічні часи чимало підприємців змінюють свій профіль та починають відкривати маленькі продуктові магазинчики та кафе. І базова техніка, яка повинна бути в таких точках, – це холодильне обладнання. Воно відрізняється своїм різноманіттям – на сайті https://tehnoholod.kiev.ua/ представлений великий вибір техніки для зберігання продуктів харчування.
Що слід враховувати при підборі такого обладнання? Ось важливі поради.
Холодильна шафа чи камера?
Слід відразу ж з’ясувати принципову різницю, аби зробити вдалий вибір техніки, враховуючи її пряме призначення. Тож холодильна шафа є обладнанням, призначена для зберігання відносно невеликої кількості запакованої продукції. Холодильна камера монтується з готових модулів і панелей безпосередньо за місцем її встановлення – у торговому залі. Тому вона значно більших розмірів. За допомогою камери можна вирішити проблему з охолодженням та зберіганням товарів у приміщенні будь-якої конфігурації.
Компресор – найважливіша деталь
Від особливостей цієї деталі напряму залежить довговічність та потужність будь-якого холодильного обладнання. Тут дуже багато нюансів, які слід врахувати:
- Невисокий рівень шуму. В умовах професійної кухні, яка завжди переповнена механізмами та обладнанням, дотримання екологічних норм за рівнем шуму – важлива вимога для комфорту працівників чи відвідувачів магазину.
- Надійність у роботі. Тут йдеться про стабільність техніки, а також репутацію самого виробника.
- Ефективна потужність – компресор повинен забезпечувати безперебійну роботу обладнання.
Рівні температурних режимів
У кожного обладнання – свій температурний режим. Отже, вони підходять для зберігання лише конкретних видів продуктів. Приміром, середньотемпературне обладнання призначене для нетривалого зберігання охолодженої продукції. До такого виду техніки відносяться холодильні шафи, вітрини, лари. У них різні температурні діапазони – від 0 до +10 °C.
Низькотемпературне обладнання застосовується для зберігання вже заморожених продуктів, напівфабрикатів, овочів і фруктів, морозива. Їхній температурний режим дуже низький – до -20 °C. Немає необхідності переплачувати за низькотемпературні шафи, якщо такої продукції буде мінімум. Краще зробити акцент на більш бюджетному обладнанні з середніми температурами.
Спецтовари
У продуктових магазинах продаються не лише молочні чи м’ясні вироби, що потребують охолодження. Є певні види обладнання для продуктів з особливими умовами. Це може бути охолоджена риба, морепродукти, ікра на льоду. Або ж шафи для вина, яким потрібні достатньо низькі умови зберігання (як у підвалі), де температура не перевищує +5 °C.
Тобто вибір техніки завжди випливає з асортименту. Спочатку рекомендується розробити повний перелік продуктів, які ви плануєте продавати, а вже після цього обирати й техніку. Це дозволить заощадити на купівлі дорогого обладнання, яке у вашому випадку може й не знадобитися.